Printervriendelijke versie

Angina pectoris

Hartkramp

Angina pectoris (hartkramp) is een klacht van pijn op de borst veroorzaakt door een tekort aan zuurstof in de hartspier. De belangrijkste oorzaak van angina pectoris is een vernauwing van de kransslagaders. Dit proces is vaak langere tijd aanwezig en wordt atherosclerose (aderverkalking) genoemd.

Normaal gesproken is de binnenkant van een bloedvat glad zodat het bloed makkelijk door het bloedvat kan stromen. Als gevolg van onder meer roken, een hoog cholesterolgehalte, diabetes mellitus, overgewicht en/of een hoge bloeddruk kunnen kleine beschadigingen aan de binnenwand van de kransslagaders ontstaan. Bloedplaatjes gaan samenklonteren op de beschadigde plaats. Hierdoor blijven weer andere stoffen die in het bloed zitten, zoals cholesterol, kleven aan de beschadiging. Er ontstaat een brijachtige massa, waarop zich later ook kalk kan afzetten. Hierdoor worden de kransslagaders steeds nauwer en zal de zuurstofvoorziening in het gedrang komen.

Symptomen angina pectoris

Angina pectoris is meestal een drukkende, beklemmende of samensnoerende pijn midden op de borst of hoger met eventuele uitstraling naar armen, hals of kaken.
De pijn kan optreden bij inspanning, na overvloedige maaltijden, bij emoties of een overgang van warmte naar koude.

Typen van angina pectoris

Er zijn twee typen van angina pectoris

1. Stabiele angina pectoris
Bij deze vorm van angina pectoris zijn de klachten min of meer stabiel en treden steeds in dezelfde omstandigheden op. De klachten houden meestal slechts enkele minuten aan en nemen af in rust.

2. Instabiele angina pectoris
Bij het plotseling ontstaan of verergeren van angineuze klachten is sprake van een instabiele situatie waarbij de pijnklachten vaak langer aanhouden. Deze vorm van angina pectoris kan een voorbode zijn van een hartinfarct.

Diagnose angina pectoris

Uw specialist zal uw hartslag en bloeddruk controleren en naar uw hart luisteren. Een hartfilmpje (ECG of elektrocardiografie) al dan niet inspanningsgerelateerd, en aanvullend bloedonderzoek bevestigen de diagnose.

Behandeling angina pectoris

Bij een aanval van stabiele angina pectoris is een medicamenteuze behandeling met een nitraat de eerste keus. Nitraten bevorderen de bloedstroom door de hartspier en verbeteren de bloedcirculatie door het hele lichaam. Nitraten zijn in verschillende formuleringen beschikbaar. Er zijn pleisters of tabletten/sprays voor onder de tong verkrijgbaar.
Bij instabiele angina pectoris worden nitraten meestal via een infuus toegediend en kan bij het niet verdwijnen van de klachten worden besloten tot een hartkatheterisatie.

Tevens is het belangrijk een nieuw incident te voorkomen door levenslang bloedplaatjes (aggregatie) remmers te gebruiken in de vorm van acetylsalicylzuur (Aspirine), carbasalaat calcium (Ascal) of andere door uw arts voorgeschreven middelen.

Naast medicamenteuze behandeling is het belangrijk leefregels in acht te nemen zoals stoppen met roken, afvallen, meer bewegen en gezonder eten.

Risicofactoren angina pectoris

Risicofactoren die de kans op angina pectoris vergroten zijn:

  • Roken
  • Diabetes mellitus
  • Hoge bloeddruk
  • Hoog cholesterolgehalte
  • Familielid met hartklachten
  • Overgewicht
  • Hoge leeftijd